Kommande aktiviteter

Måndagen den 10 februari  kl. 19.00.
Gunnar Bolin, ”Hovjuvelerarens barn”

Gunnar Bolin är journalist, programledare, kritiker och producent och är en välkänd röst från Sveriges Radios kulturredaktion. Han har också varit med i TV-programmet ”På spåret”. Med utgångspunkt från mängder av bevarade brev och samtal med släktingar skildrar han i sin debut som författare sin släkts kosmopolitiska historia, som enligt en recensent är, ” en omsorgsfull, myllrande och välskriven klassisk borgerlig släktskildring, ett slags svensk Buddenbrooks ”. Den stora svensk-österrikiska familjens öden och äventyr tecknas mot fonden av det europeiska 1900-talets stora katastrofer.

Medlemmar kan hämta biljetter på biblioteket fr.o.m. lördagen den 1 februari  kl.11. Biljetter för icke medlemmar kan hämtas fr.o.m. onsdagen den 5 februari och betalas på kulturkvällen.

Tisdagen den 10 mars kl. 18.30. Årsmöte. OBS! Dagen !

Tisdagen den 10 mars kl. 19.00.
Amanda Svensson. ”Ett system så magnifikt att det bländar”.
Amanda Svensson
är född 1987 . Hon debuterade redan som 17-åring och detta är hennes fjärde roman för vilken hon tilldelades hon SvD:s litteraturpris 2019. Det är en brett anlagd roman som kretsar kring tre syskon som försöker nå varandra i en alltmer splittrad värld.  Samtidigt dras mycket annat aktuellt in i romankonstruktionen, som oron för klimatet,  nya rön inom hjärnforskning och relationen mellan människa och natur. Det är en välskriven och fängslande bok med stora frågor om livet och om vad som vad som händer när det tryggaste, familjen, faller isär. Boken är, enligt en recensent, skriven med ”en suverän känsla för unga liv”.

Medlemmar kan hämta biljetter på biblioteket fr.o.m. lördagen den 29 februari  kl. 11. Biljetter för icke medlemmar kan hämtas fr.o.m. onsdagen den 4 mars och betalas på kulturkvällen.

 

Lördagen den 28 mars kl. 15 – 16.30.  Litteraturseminarium på biblioteket. ”Möte Med Metaforernas Mästare – ett samtal om Tomas Tranströmers lyrik”

I år är det Tove Dyrssen, tidigare uppskattad ordförande i Djursholmsbibliotekets Vänner, som kommer att leda seminariet. Material hämtas på biblioteket fr o m 16/3. Anmälan görs med e-post till Ulla Löwenhielm ulla.lowenhielm@gmail.com senast den 5/3. ”Först till kvarn” gäller.  Kostnad 150 kr. 20 deltagare.

Måndagen den 20 april kl. 19.00 .
Patrik Svensson .  Ålevangeliet. Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk.
Patrik Svenssons bok lär väl vid det här laget inte vara okänd för någon. Han tilldelades Augustpriset 2019 i kategorin årets fackbok.  Nu kommer han som terminens sista kulturkvällsgäst och berättar om sin roman ”Ålevangeliet”. Ålen är kanske det mest gåtfulla djuret, som många forskare under århundraden har försökt förstå sig på.  Patrik Svensson har gått tillbaka till Aristoteles och gör en kulturhistorisk beskrivning av hur ”ålfrågan” har fascinerat genom tiderna. Boken handlar också om författaren och hans far och hur ålen förde dem samman.  
Medlemmar kan hämta biljetter på biblioteket fr.o.m. lördagen den 4 april kl.11. OBS! datum pga påsken. Biljetter för icke medlemmar kan hämtas fr.o.m. onsdagen den 15 april och betalas på kulturkvällen.

Torsdagen den 7 maj kl.15.00. Läshörna.
”Morbror Sven och familjen Hedin”.  Gösta Wetterlind,
född på Djursholm och uppvuxen vid Altorp, berättar. Hans mormor, som bodde på Tulevägen nedanför slottet, var en av 7 syskon Hedin, där Sven var storebror. Eftersom mormor Anna Mia var den enda som gifte sig, blev hennes barn och barnbarn som barn och barnbarn även till de övriga 6 syskonen, som alla bodde tillsammans hela livet i en stor stockholmsvåning. En av systrarna, som var Göstas gudmor, var Alma, som skapade Blomsterfonden. Alla är välkomna. Inga biljetter behövs.