Kommande aktiviteter

 

Måndagen den 9 september kl. 19.00.

Mannen i skogen: en biografi  över Vilhelm Moberg
Jens Liljestrand, f. 1974 är författare, journalist och biträdande kulturchef på Expressen. Han disputerade 2009 vid Lunds universitet på avhandlingen ”Mobergland: personligt och politiskt i Vilhelm Mobergs utvandrarserie” och har förutom litteraturkritik också skrivit flera reportageböcker och skönlitterära verk. 2018 kom han ut med den kritikerrosade biografin över Vilhelm Moberg som också fått flera litteraturpris och som kvällens kulturkväll kommer att handla om. Liljestrand anses vara Sveriges största auktoritet på Vilhelm Moberg.
Medlemmar kan hämta biljetter på biblioteket fr.o.m. lördagen den 31 augusti kl.11. Biljetter för icke medlemmar kan hämtas fr.o.m. onsdagen den 4 september och betalas på kulturkvällen.

 

Lördagen den 12 oktober kl. 14.00 .

Musik för barn”.  Danderyds sångensemble sjunger Alice Tegnérs visor.

Alla barn och föräldrar är hjärtligt välkomna att komma och tillsammans med Danderyds Sångensemble sjunga Alice Tegnérs klassiska barnvisor. Tegnér är ansedd som den främsta svenska skaparen av barnvisor under 1900-talets första hälft. Hon var också, som bekant, lärare i Djursholms samskola och kantor i Djursholms kapell. Fritt inträde.

 

Måndagen den 14 oktober kl. 19.00

Hilma af Klint. En presentation av en pionjär inom abstrakt konst. Johan af Klint
Eftersom den numera världsberömda konstnärinnan Hilma af Klint (1862-1944) bodde i Djursholms Ösby det sista året av sitt liv och därmed ingår i vårt kulturarv arrangeras denna kulturkväll av Djursholmsbibliotekets Vänner i samverkan med Danderyds Kulturbiennal.

Hilma af Klint var en av de första generationer kvinnor som utbildades vid Konstakademien i Stockholm. Hennes levnads historia och hennes intressanta utveckling som konstnär och som radikal banbrytare för en konst, som gjorde det ”Osynliga Synligt”, kommer att skildras i ord och bild av Hilma af Klints brorsonson Johan af Klint. Hilma af Klint efterlämnade över 1300 målningar, akvareller och skisser. 2013 fick allmänheten för första gången tillgång till ansenliga delar av Hilma af Klints måleri i en stor, retrospektiv utställning på Moderna Museet i Stockholm. Därefter har verken ställts ut på ett stort antal platser, varav utställingen på Guggenheim Museum under oktober 2018 till april 2019 blev en stor kulturhändelse i New York. Idag ägs och förvaltas verken av Stiftelsen Hilma af Klints Verk i  Stockholm.
Biljetter kan hämtas på biblioteket fr.o.m. lördagen den 5 oktober kl.11. För icke medlemmar 50 kr.

 

Lördagen den 16 november
Den årliga bokförsäljningen
kommer att äga rum tidigare än vanligt för att våra medlemmar i god tid ska kunna handla julklappar till nära och kära eller hitta något som lockar i tidigare års bokfloder. Böcker i gott skick tas emot på biblioteket fr o m den 21oktober  

 

Måndagen den 25 november
Min europeiska familj. De senaste 54 000 åren.

Karin Bojs är vetenskapsjournalist och författare och har varit vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter. Min europeiska familj kom ut 2015 och tilldelades Augustpriset för årets främsta fackbok.  Karin Bojs har här skrivit en populärvetenskaplig bok om människans historia, en bok som bygger på omfattande forskning och som trots det faktaspäckade innehållet är både spännande och lättläst. Den nya DNA-tekniken öppnar stora möjligheter för alla människor att lära sig mer om sitt ursprung. Bojs har skaffat sig ett gediget underlag genom hundratals vetenskapliga studier, intervjuer med världsledande forskare och egna resor för att följa spåren bakåt.  Hennes egen familjehistoria har varit inspirationen till denna kartläggning av människans historia. En bok som alla borde läsa inte minst för att få en större förståelse för sin samtid !
Medlemmar kan hämta biljetter på biblioteket lördagen den 16 november kl.11. Biljetter för icke medlemmar kan hämtas på biblioteket fr.o.m. onsdagen den 20 november och betalas kulturkvällen.